Træning / Inspiration til aktivering med hunden

Hundeaktivering….mentale øvelser!!

Hunde skal ikke stimuleres hele tiden, og overstimulering skaber også problemer i hverdagen. Men ved at balancere din hunds individuelle behov i både den aktive og mentale daglige stimulering, bliver du kilden til din hunds glæde og lykkefølelse.

Her er nogle forslag som I evt. kan bruge til aktivering i det daglige.

1 Pakke ud af håndklæde
Man starter med at lægge en godbid under et udfoldet håndklæde (ikke for stort). Hunden skal bruge snude og poter for at fjerne håndklædet og få godbidden. Hvis den bider i stoffet, så afled den, "ikke ødelægge", og hjælp den med at løse opgaven. Masser af ros når hunden finder godbidden. Gradvist øges sværdheden:

-Godbidden foldes ind i håndklædet i forskellige varianter.
-Godbidden rulles ind i håndklædet
-Til sidst rulles godbidden ind i håndklædet og der bindes en løs knude.

                                                 

2 Læg et kludetæppe eller andet fladt på gulvet…kast godbidder under tæppet.

                                                    

3 Gem tomme mælkekartoner….put godbidder i…og lad hunden finde løsningen på at få dem ud.
Kan også bruges ved spisetid i stedet for madskålen. Hold øje med de ikke spiser kartonet.

                                                    

4 Sæt et par mælkekartoner på et kosteskaft eller anden rundstok efter der er lavet runde huller i kartonerne(det skal være sådan at de lige kan dreje rundt på kosteskaftet og være ca. midt i ) Put godbidder i og sæt stokken fast mellem to punkter sådan at hunden kan nå at røre ved kartonerne. Når hunden finder ud af at dreje dem rundt falder godbidderne ud af toppen som selvfølgelig er uden prop.

                                                       

5 Smør leverpostej på træer - buske eller andet det kan smøres på eller pølsestumper som kan sættes fast på grene og andet.

                                 

Et par ting til en varm sommerdag 

6 Fyld et marvben med leverpostej og kom det i fryseren. Det kan de bruge meget tid på.....som at få en is…især når det bliver varmt.

7 Opløs en bouillonterning i varmt vand kom godbidder i…fyld et engangskrus halvt op og frys dem. Tag dem ud af kruset og giv dem som isterninger.

                                                       

8 Put legetøjet i en kurv eller kasse…smid godbidder ned mellem tingene. De vil så bruge tid på at få legetøjet op for at finde godbidderne.

Rydde op / Lægge ting i kurv

9 Benyt en lav kurv og f.eks. en tennisbold og selvfølgelig godbidder. Læg bolden i nærheden af dig på gulvet. Få hunden til at samle den op. Hvis du placerer kurven mellem dine ben i begyndelsen, vil hunden holde bolden over kurven, når den kommer for at få godbidden. Sig "ryd op", når bolden falder lige ned i kurven. Gentag nogen gange, lad hunden få en pause.

Når hunden efterhånden ved hvad "ryd op" betyder, kan du lave større afstand mellem bolden og kurven, sådan at hunden må bevæge sig mod kurven for at udføre øvelsen. Når hunden er blevet rigtig dygtig, kan du f.eks. sætte kurven udenfor hundens synsfelt.

Samme metode bruger du for at få hunden til at lægge papir i papirkurven, lægge sine legesager op i legekassen, osv.

Plastboksen

10 Det er altid godt at gemme plastikbøtter fra f.eks. marmelade...rødkål

Læg en godbid på gulvet og sæt en plastboks, en kop, en skål eller lignende over. Hunden skal skubbe rundt med boksen for at få fat i godbidden, som er nedenunder.
Man kan også variere dette med at lægge godbidden i en bøtte med låg. Hunden skal kunne fjerne låget for at få fat i godbidden. Sæt ikke låget helt fast i starten.

Papæsker

11 Køkkenrullepap og papæsker er gode steder at gemme godbidder i. Brug gerne godbidder med lidt stærk lugt hvis hunden er træg at få i gang. Hold øje med hunden mens den åbner "gaven", sådan at pappet ikke bliver ædt. Hvalpe er som regel villige til at spise alt hvad de kommer i nærheden af.

Gør gåturen mere spændende ved at lave forskellige ting på turen.

Sjov med hunden kan nemlig udøves både i byer og på landet, så ingen hunde i det danske land behøver at gå glip af en sjov ejer med masser af god aktivitet på gåturen. Det kræver ikke ekstra udstyr, andet end en pose med de lækreste guffer, og gerne et stykke legetøj, du kan putte i lommen.

Husk det er ikke længden på gåturen…men hvad hunden har mulighed for at opleve. Så giv jer god tid og lad hunden få mulighed for at snuse og få læst hele avisen…ikke kun overskrifter.

Og husk at sætte mobilen på lydløs og tag den kun frem i nødsituationer.

Øv almindelig sit-dæk. Find nogle træstammer eller andet på turen hvor hunden kan balancere på. Gem nogle godbidder på turen...lad hunden finde dem.

Er hunden gået omkring et træ eller lygtepæl…så træn den i selv at finde den rigtige vej tilbage.

Er der mulighed for det…så gem dig…og lad hunden finde dig.

Balance og motorik

Hunde trives med at bruge deres krop og det betyder også at det er sundt og godt for dem, at få udfordret deres motorik og balanceevne. Store sten eller træstammer er perfekt for hunden at klatre på. Sørg for at hjælpe din hund og støt den, så den ikke bliver usikker. Og sæt aldrig din hund i en situation, den ikke kan håndtere. Lad hunden stå med forpoterne på en træstamme og gå sidelæns, træn sit på en sten eller lad den gå slalom imellem træerne. 

Håber dette kan give inspiration til lidt sjov med hunden.
Det er kun fantasien der sætter grænser.
God fornøjelse!

Bernersennen-Nordjylland  | bernersennennordjylland@gmail.com